Pracownia gospodarstwa domowego to serce warsztatu, gdyż tu życie „bije” najintensywniej. Wszyscy lubimy tu przebywać, gdyż poranna kawa czy też przedpołudniowy posiłek przy wspólnym stole są okazją do pożartowania , porozmawiania i opowiedzenia o swoich problemach. Tu więc najmocniej integrujemy się ze sobą. Główne zadanie pracowni to rozwijanie umiejętności kulinarnych. Służy temu codzienne przygotowanie posiłku w ramach II śniadań a także organizacja poczęstunku w trakcie organizowanych przez nas imprez okolicznościowych i integracyjnych. Corocznie wykonujemy również przetwory owocowo-warzywne, marynaty, soki owocowe, dżemy, które wykorzystujemy w okresie zimowym do przygotowania posiłku. We wszystkich czynnościach uczymy się prawidłowo korzystać z zmechanizowanego sprzętu AGD. W trakcie zajęć szczególną uwagę kładziemy na kształtowanie nawyków higienicznego przygotowania posiłku oraz estetykę stołu. Oprócz smacznych wytworów w słoiczkach, wykonujemy również wytwory artystyczne. Wiodącą techniką jest tu haft krzyżykowy.